otthon, internet

most ment el a bácsi, aki összerakta nekem az internetet. juppík, nem kell lejárnom a otp autómata elé wifit lopni.

szóval én már veliko tarnovo. szállásom is van (itten ni), mivelhogy az egyetem szervez, ha kérek, kolit. 35 euró, plusz 12,5 euró a net havonta. 2 euró a mosás, ipari mosógéppel, de van szárító is és ebben van már mosószer is. és igen, nincs konyha. viszont. vadi új, én vagyok a szoba első lakója. így, egyes számban, mert single room. ágy, asztal, szekrény, szekrény, polc, radiátor. hét szobás apartmanban vagyunk, négy ilyet foglalunk el mi, erasmusosok. van apartmanunknak király nagy terasza menő panorámával. és külön szellős szoba a ruhaszárításra. meg is van tervezve rendesen és az anyagok sem olyannak tűnnek - laminált padló - mint a ráday baucont koli.

koli az egyetem mellett, szinte ahhoz hozzánőve. a város mahala részén, ami a régi török negyedet jelöli. kecskét terelő bácsi rendszerint hozza-viszi őket naponta. még az egyetem udvarán is láttam kecskeszart. még mindig vannak fejkendős asszonyok ücsörögve a száradó szőnyegek mellett, mecset is áll, de azért jelentősebb a cigány népesség ezen a környéken. mivel tarnovo elég átláthatatlan módon épült a jantra folyó partjára, hiába van közel a központ légvonalban, bejutni bonyolultabb. gyalog 20-25 perc séta panorámás, erdős úton, busszal 10 perc (30 eurócent), taxival 5 perc (1,5-2 euró). igazából cuki környék a mahala is, csak kevésbé kommerciális. bolt van, én még nem láttam zárva, zakuszka is megoldható reggel, van helyi banicás.

na a konyha hiánya az zavaró. egyrészt mekkora szocializációs lehetőségtől esünk el azzal, hogy nem annyira sima megkérdezni a szomszédot, van-e citromod kölcsönbe. másrészt oké, most hideg van, ki tudok pakolni a párkányra, de azért egy hűtő valahogy jobban rendben lenne. de ez itt hagyomány. van студенски стол, ami ilyen menza szerű - olaszországban találtunk hasonlót. elvileg csak diákkal lehet ott enni, de sose kérik. van egy itt is, az egyetemen és bent is a központban. 1-2 euróból simán, bőven megebédelek.

aztán arról, hogy mit is fogok itt tanulni, még nem sokat tudok. most várok időpontra a koordinátoromnál, hogy megmondja, mikor és hol vannak azok az órák, amiket akarok. szeptemberben kicsit belelendültem és asszem csöppet több bolgár nyelvű órára böktem rá, mint amennyit bírok.

képek na.

a konyhám

 

szobabelső ablakkal.

 

szobabelső ablak nélkül

bejárat hintával és random kutyával.

kilátás ablakomból kicsit kihajolva. carevec.

 

gesztenyék, lubitel és az üres polc.

 

terasz.

 

mahala a teraszról.

A bejegyzés trackback címe:

https://tbne.blog.hu/api/trackback/id/tr972350308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yumurdzsak 2010.10.06. 13:27:06

én ezzel a merülős vízforralóval egy héten belül tutira elektromos tűzvészt okoznék

тирбушон!

erasmus. veliko tarnovo, bulgária. úgyis tudod. vagy kérdezz.

stupid english or stupid icelandic

where they get the cars from?

búb

Veliko Tarnovo (5)

idő itt

süti beállítások módosítása